Implant

Implant

Eskiden eksik dişleri sadece köprü yada hareketli protezelerle tamamlayabiliyorduk. Köprü yaptığımız zaman en büyük problem boşluğun önündeki ve arkasındaki sağlıklı dişlerinde kesilmesiydi. Hareketli protezlerde ise problem, protezin oynaması, ağızın içindeki fazlalığın hastayı rahatsız etmesiydi. Günümüzde birçok hastamıza implant uygulayabiliyoruz. İmplantın uygulanması için sağlıklı bir kemiğe ihtiyacımız var. Fakat ince ve erimiş kemikleri de yeni tekniklerle büyütebiliyoruz.

İmplant, küçük titanyum vidalardır. Bunları lokal anesteziyle yaptığımız basit bir operasyonla çene kemiğine yerleştirmekteyiz. Bunlar çene kemiğine yapışmakta ve böylece yalancı diş kökleri elde etmekteyiz. Doğru yapıldığı taktirde implantaki başarı oranı %90-95.Buda birçok protez ve tedavilerin başarı oranından yüksek. Tabiki bu yüksek başarı oranlarını yakalamak implantı doğru ve bilinçli bir şekilde uygulanmasıyla elde edilebilir. Günümüzde implantlar eskilerinden çok daha dayanıklı ve uygulaması kolay. Biz Amerikan Bicon firmasının implantlarını kullanıyoruz. En büyük avantajı çenedeki implantla üst yapının birbirine vidasız bağlanması, böylece zamanla diğer implantlarda olabilen kırılmalar yaşanmıyor. Başarı oranı son derece yüksek ve hasta açısından da uygulaması kolay bir sistem.

KİMLER İMPLANT YAPTIRABİLİR?

Hemen hemen herkes implant yaptırabilir.Eski damak tadına kavuşmak isteyen, rahat konuşup gülmek isteyen, eksik bir dişi için sağlam dişlerini kestirmek istemeyen herkes bir implant hastasıdır.Burada yine teknoloji bizim dolayısıyla hastalarımızın hizmetinde.İmplant uygulamak için hastamızın çene kemiği uygun olmalı.Ama yeni teknikler ve malzemelerle eksik olan kemik tamamlanabilmekte.Böylece bir çok hastamız implantlarla gerçek dişlerinde olduğu gibi konfora kavuşabiliyor.İmplantı iki şekilde uyguluyoruz:

1- Kemik uygunsa kendi dişlerimiz gibi sabit bir protez yapıyoruz.İster tek bir diş istersek tüm çeneye implant uygulayabiliyoruz.Buradaki en önemli kazancımız klasik köprülerde olduğu gibi yandaki sağlıklı dişlerin kesilmemesi.Ne yaparsak yapalım en önemli konu hastamızın kendi dişlerine zarar vermemek.

2- Eğer hastamızın kemik kaybı çok fazlaysa ve hiç dişi yoksa,bu seferde iki yada dört implantla takıp çıkarılan protezlere tutuculuk sağlayabiliyoruz.İmplantla protezin içindeki parça birbirine bağlanıyor.Böylece takıp çıkarılabilen fakat ağızda oynamayan protezler yapabiliyoruz ve hastalarımız rahat konuşmaya ve kendi dişleri gibi ısırmaya ve yemek yemeye başlıyor.Buradaki önemli bir kazancımızda damak kısmı boş olan protezler yapabiliyoruz.Bulantı refleksi olan ve ağızında kocaman bir protez taşımak istemeyenler için implantlar bulunmaz bir fırsat.

Operasyon ise çok basit, çoğu zaman bir 20 yaş dişi çekiminden daha kolay.Lokal anesteziyle yapılan bu operasyon sırasında hastamız hiçbir ağrı hissetmiyor. Daha sonra ise bir -iki ağrı kesici veriyoruz ve gene hiçbir ağrı hissedilmiyor.Bazen yüzde bir miktar şişlik olabiliyor, bu da iki gün içinde azalıp kayboluyor.