Kanal Tedavisi

KANAL TEDAVİSİ

KANAL TEDAVİSİ NEDİR?

Dişlerimiz ağız hijyeni eksikliğine bağlı olarak biriken yemek artıklarının etkisiyle çürürler.


Normal Anatomi                          İlerlemiş Diş Çürüğü

KANAL TEDAVİSİ UYGULAMA RESİMLERİ İÇİN TIKLAYIN

Çürük pulpaya(diş sinirine)ulaştığı zaman pulpitis dediğimiz diş siniri iltihabı oluşur.Bu durumda hasta çok ağrı hissedebilir,bazen de ağrı hissetmeden diş siniri iltihaplanabilir.

Bu durumda dişe kanal tedavisi yani dişin damar ve sinirlerinin alınması suretiyle kök kanalının iyice temizlenmesi ve kanal dolgusuyla eksiksiz doldurulması gerekir.Kanal tedavisin amacı ağrılı dişi çekmeden kurtarmak ve dişin ağızda mekanik olarak çiğnemeye katılmasını sağlamaktır.Önemli olan ağrılı dişi çekmemek ve tedavi etmeye çalışmaktır.

KANAL TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Öncelikle dişe anestezi yapılır ve diş uyuştuktan sonra eski dolgu veya çürük temizlenir ve sinirler hasta hiç ağrı hissetmeden özel eğelerle alınır,kök kanalı temizlenir ve kanaldaki bakterileri yok etmek amacıyla kanal pansumanı konur ve geçici dolguyla 1 hafta süreyle kapatılır.Bu sürenin sonunda hastanın şikayetleri geçmiş ve bizim de klinik olarak gördüğümüz olumsuz bir durum yoksa kanal tedavisi tamamlanır.
KANAL TEDAVİSİ YAPILMAZSA NE OLUR?
Ağrılı diş çekilmek zorunda kalınır veya bakteriler kök kanalı boyunca ilerler ve abse oluşturur.Bazen bu abse hastanın yüzünde şişliğe neden olur. Bu durumda dişin tedavi olması da zorlaşır.Tabii ki çekim son çaredir önemli olan dişi ağızda tutabilmektir.Günümüzdeki tekniklerle başarılı ve ağızda uzun yıllar kalabilen tedaviler yapabiliyoruz.